Odrazu zaznacze że nie znam się na elektryce i wolałbym aby ktoś mi nakreślił gdzie moze leżeć problem. W mojej skodziance mam roczny akumulator . Niestety co kilka dni muszę go łądować bo rozłądowuje sie. Pojechałęm do sklepu gdzie go kupiłem i tam mi go sprawdzili i aku dobry 75% ale jest upływ prądu na masę. Mówiąewnie radio, więc pojechałem do elektryka, wyjął bezpiecznik radia i taki sam upływ jaki był. . W samochodzie ładowanie jest ok. Upływ jest podobno niewielki 0,3-0,4 nie wiem czego (nie znam się) ale żona kilka razy pojedzie do pracy i kaput pod blokiem. Mechanik stwierdził że teraz są takie akumulatory , chiński szajs, . Nie pamietam producenta aku. ale podobno grupa Bosh i nie mieli jeszcze reklamacji na nie.
Gdzie szukać problemu i od czego zacząć, to bardzo uciazliwe.
Upływ prądu na mase to tak zwany pobór prądu podczas wyłączonego zapłonu - tak mniemam....
Prąd pobierać może radio, alarm, syrenka alarmu i każda innaczęść elektryczna w aucie.
Zobacz jeszcze może lampkę w schowku, w bagażniku (czy gasną)
Pobór prądu nie powinien przekroczyć 0,04A. Czyli masz pobór prawie 10 razy większy od maksymalnego. Wyciągnij i odłącz radio, znajdź alarm odłącz. Odepnij syrene alarmu. No trochę szukania.
Pozdrawiam MArcin
Skoda... Hmmm... No jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma...
zakup miernik, wepnij się w szeregowo w klemę akumulatora, ustaw miernik na obwód mierzenia dużych prądów
zamknij auto, normalnie auto po zamknięciu bierze kilka mA, jak masz kilkaset to za dużo
wyciągaj bezpieczniki po kolei i przy którymś pobór prądu spadnie pewnie i ten obwód żre prąd
jak nie kumasz co napisałem to jedź do dobrego elektryka
Nie mam alarmu. Wszystkie lampki gasną. A czy przepalona ktoraś zarówka może powodować pobór przez jakies zwarcie albo coś. Ostatnio miałem przepaloną w kabinie tą ktora załącza sie przy otwarciu drzwi.
BOODZISZ jest wiele elementów które mogą Ci pobierać prąd, co do żarówki to prawdopodobieństwo jest znikome. Zastosuj metodę którą opisał Ci krzynol, jest dosyć prosta i szybka. No i, co najważniejsze, da Ci odpowiedź gdzie szukać problemu. Bo tak to masz jak szukanie igły w stogu siana...
wyciągaj bezpieczniki po kolei i przy którymś pobór prądu spadnie
to najlepsza chałupnicza (do wykonania koło chałupy) metoda na wykrycie przebicia
jest jednak jeden obwód którego nie da się tak zdiagnozować - rozrusznik
brudny, zasolony i zazieleniony styk stałego plusa na obudowie rozrusznika też może dawać taki efekt - niby zwarcia nie ma nic nie iskrzy a pobór prądu jest
jeśli to nie to, to mały przegląd rozrusznika nigdy nie zaszkodzi
Pobór prądu jest taki jak świecąca się żaróweczka 5W.Ale taki sam pobór prądu może być z modułu komfortu jeżeli jest w aucie.Jeżeli masz konfort to podepnij vag-a i sprawdź błędy.Moduł komfortu nie przechodzący w stan uśpienia ma właśnie taki pobór prądu.
Otóż wczoraj byłem u elektryka i wywalił błąd oswietlenia kabinowego. Podobno rozebrał tam jakieś urządzenie elektroniczne i polutował ale mówi że tak naprawdę nie wie od czego to moze być bo upływ prądu się trochę zmniejszył ale i tak jest za wysoki. Na zasadzie : "jeździć i zobaczymy" wróciłem do domu.
Panowie podpowiedzcie jak sprawdzić sam aku tym miernikiem (jaki miernik?). W tym momencie aku mam wyjęte i podpięte pod prostownik i dalej jak sprawdzić ten upływ ,co gdzie podpiąć?
Ja bym temu "elektrykowi" nie zapłacił złotówki. Jedź do elektryka, który zna się na elektryce.
Pobór prądu zamkniętego auta z działającym alarmem to max. 30mA (po 10 minutach), bez alarmu do 10mA.
zwykly miernik . ustawiasz na mierzenie A , amperów , ja ustawiam na 20 lub 40 zdejmujesz kleme minusowa i miernik wpinasz szeregowo w miejsce odpiecia
i odczytujesz pomiar , ampery mierzy sie w szeregu, volty równolele , kiedys to bylo na fizyce , teraz to nie wiem chyba juz nie .....
Na uczelni mialem ze pobór ma w aucie ma byc nie wiekszy na 35 mA. Czyli 0.035A.
Miernik wpiety w szereg miedzy slupek aku a kleme. Wtedy tez patrzac na miernik wyciagamy pokolei bezpieczniki i sprawdzamy czy spada ten pobór. Jak spadnie to wiemy juz gdzie lezy porblem. Poprostu sprawdzamy co zabezpiecza dany bezpiecznik i juz wiadomo na czym sie stoi.
Otóż kupiłem miernik. Podpialem i niestety łobuzy nic nie zrobili, nadal pobór 0,35A . Jutro spróbuje włożyć inny aku, może to wina aku. Jeżeli okaże się ze nie to wyjmować każdy bezpiecznik z osobną i patrzeć czy spada? Macie jakaś rozpiskę który bezpiecznik jest do czego?
Otóż kupiłem miernik. Podpialem i niestety łobuzy nic nie zrobili, nadal pobór 0,35A . Jutro spróbuje włożyć inny aku, może to wina aku. Jeżeli okaże się ze nie to wyjmować każdy bezpiecznik z osobną i patrzeć czy spada? Macie jakaś rozpiskę który bezpiecznik jest do czego?
Aku nie ma tu nic do rzeczy. ROzpiske bezpiecznikoe masz na klapce od bezpiecznikow a jak nie to na necie znajdziesz. Wyciagasz pokolei bezpiecnziki ale jesli nie ma spadku to wracasz tym bezpiecznikiem i wyciagasz nastepny. Tak zebys nie powyciagal wszytskich naraz bo pozniej bedziesz sie palowal ktory gdzie byl.
a sprawdzałeś swiatełko w bagażniku albo w schowku czy nie swieci się przypadkiem ciągle ?? z tego co wiem to schowek jest na pozycji więc najprawdopodobniej bagażnik ...ale najlepsza metoda to z amperomierzem i wyciąganiem bezpieczników jak tu koledzy piszą
Niestety , powyciagałem wszystkie bezpieczniki jeden po drugim i nic nie spadało. Po podmianie akumulatora sytuacja taka sama. Robi się nie ciekawie. CO TO MOŻE BYĆ?
próbuj przekaźniki ale wątpię , może przy tych tej skrzynce przekaźników gdzie widoczny jest + ktoś podłączył cos na "ryja" i wtedy wyjmowanie bezpieczników nic nie pomoże . sprawdź jeszcze tam .
PS. A światełko w bagażniku gaśnie sprawdzałeś ??
Niestety , powyciagałem wszystkie bezpieczniki jeden po drugim i nic nie spadało.
Po pierwsze-pomiar prądu przy zamkniętych drzwiach-więc otwierasz drzwi i np.wkrętakiem blokujesz rygiel w zamku.Odczekujesz kilka minut i zaczynasz pomiar(oczywiście wcześniej podłączamy amperomierz).Proponuję zacząć od bezpiecznika nr 14.Jeżeli spadnie to masz wskazówkę gdzie szukać dalej.
a jakie masz radio ?
kiedys wlasnei przez radio mialem problem ze zwiekszonym poborem pradu , moze odepnij na poczatek radio
a cos ostatnio podłqaczałeś ? bo rozumiem ze ten problem wystapil nagle tak >?
Komentarz